Trends in verzuim

Trends in verzuim

In het eerste kwartaal van 2024 is het verzuimpercentage van de Horeca (3,5%) het laagste van alle bedrijfstakken in Nederland, de gezondheids- en welzijnszorg was het hoogst met 7,8%. Sinds 2020 staat de horeca voor het eerst onderaan met het verzuimpercentage.
In 2023 waren de belangrijkste klachten griep, verkoudheid of andere virusinfecties (63,6%). Psychische klachten, overspannenheid en burn-out 6,7%. Ondanks dat dit percentage laag lijkt, blijft dit verzuim stijgen. Uit het trendrapport “ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid” van Nationale Nederlanden is gebleken dat er een zorgwekkende stijging is in langdurig ziekteverzuim. Ruim 40% van de werkgevers ziet psychische klachten als hoofdoorzaak van langdurig verzuim.
Opvallend is dat er meer jongeren tussen de 25 en 35 jaar langdurig arbeidsongeschikt zijn. Zij ervaren stress door prestatiedruk, sociale druk en financiële onzekerheid.

Zorgwekkende trend stijgend langdurig verzuim

Om de zorgwekkende trend van stijgend langdurig verzuim tegen te gaan doen werkgevers er goed aan om in gesprek te blijven met al hun werknemers. Aandacht voor hun werkgeluk en welzijn, zal op de langere termijn een betekenisvolle kostenbesparingen opleveren. Een zieke werknemer kostte namelijk in 2023 een werkgever gemiddeld € 350,00 per dag.

Proactieve rol werkgever

Als werkgever heb je een proactieve rol in het bevorderen van een gezonde werkomgeving en het bieden van ondersteuning aan werknemers, vooral jongeren die te maken hebben met toenemende druk en stress. Maak stress bespreekbaar op de werkvloer. Werknemers waarderen het als hun werkgever naar hun (mentale) gezondheid vraagt.

Waar kan PersonPlus bij helpen?

Onze casemanagers adviseren en helpen je graag op weg met dit soort vraagstukken. Daarnaast is het mogelijkheid om een preventief consult in te zetten, ook als een werknemer niet ziek is kan deze een preventie consult krijgen met de bedrijfsarts om uitval te voorkomen. Is de werknemer wel uitgevallen dan kan het inzetten van de Back2Work module het herstel bevorderen. Deze module is gericht op het herstellen van de (werk)balans bij een situatie van mentale overbelasting. Middels deze interventie helpt een arbeids- en organisatiepsycholoog jouw werknemer toe te werken naar het herstellen van de balans en een duurzame werkhervatting. Door het centraal te stellen van de mogelijkheden, wordt hierbij ook al vroeg de vertaalslag gemaakt naar de werkvloer zodat bedrijfsprocessen minimaal worden geraakt.

Lees meer over stress op het werk in het eerder geschreven blog “Minder stress op de werkvloer“.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.