Corona en doorbetaling
Bij PersonPlus krijgen we dagelijks veel vragen van ondernemers over corona en het personeel. Mag mijn personeel thuiswerken? Wat als ze in quarantaine moeten? Moet ik het loon doorbetalen? En het belangrijkste: wat zijn mijn rechten en plichten als werkgever? We hebben een aantal van de meest voorkomende vragen verzameld in ons blog, lees hier meer!
Corona en loondoorbetaling, hoe zit het nu precies?
Het coronavirus houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Het aantal besmettingen loopt dagelijks nog fors op. Reden voor ons om jou goed op de hoogte te houden van de regels met betrekking tot jouw personeelsbestand. Wat moet je doen als een medewerker klachten vertoond? Is iemand ziek wanneer ze in verplichte quarantaine zitten maar zelf geen klachten hebben? Het zijn vragen die we dagelijks krijgen bij PersonPlus. In dit blog beantwoorden we een aantal van de meest voorkomende vragen voor je!
Mijn medewerker moet verplicht in quarantaine, moet ik het loon doorbetalen?
Ja, indien de werknemer verplicht in quarantaine moet, omdat hij/zij in afwachting is van een test en klachten heeft óf vanuit de GGD de quarantaine geadviseerd is, dan moet de werkgever het loon door betalen.
Mijn medewerker gaat preventief in quarantaine zonder dat er een test is afgenomen of er contact is geweest met de GGD vanuit bron- en contactonderzoek, moet ik het loon doorbetalen?
Nee, indien een medewerker zélf de keuze maakt om in quarantaine te gaan (bijvoorbeeld vanwege angst voor het virus), en dit dus niet op advies van de GGD of een positieve testuitslag is, hoeft de werkgever het loon niet door te betalen. De medewerker kan uiteraard wel in overleg vakantie-uren opnemen voor de quarantaine of langere tijd onbetaald verlof opnemen.
Moet ik mijn werknemer doorbetalen indien hij positief getest is?
Ja, als werkgever moet je loon doorbetalen bij ziekte. Dit geldt dus ook als je medewerker ziek is door het coronavirus.
Een of meerdere van mijn werknemers zijn positief getest op corona, waardoor ik mijn zaak preventief sluit om meer besmettingen te voorkomen. Moet ik mijn werknemers doorbetalen?
Ja, indien de werkgever zelf beslist om werknemers preventief naar huis te sturen en de zaak te sluiten, dan moet je de lonen van de werknemers doorbetalen. Wanneer dit op last van de GGD gebeurt, is dit ook het geval.
Mijn werknemer gaat op vakantie naar een gebied met code oranje, moet ik het loon door betalen?
Nee, tijdens quarantaine is je werknemer namelijk niet beschikbaar voor werk en ben jij als werkgever geen loon verschuldigd. Bovendien moet de werknemer verlof op nemen.
De reden hiervoor is dat in een gebied waar code oranje geldt het wordt afgeraden om er naar toe te reizen, tenzij het noodzakelijk is. Vakantie valt hier niet onder. Wanneer jouw werknemer toch besluit om op vakantie te gaan naar een gebied waar code oranje geld, wordt er geadviseerd om bij terugkomst 10 dagen in quarantaine te gaan. De werknemer neemt een risico. Dit risico had voor komen kunnen worden en alsnog heeft de werknemer het risico genomen, vandaar dat je als werkgever het loon niet moet doorbetalen.
Kan je werknemer tijdens quarantaine thuiswerken? Dan moet je als werkgever wél het loon doorbetalen.
Wij adviseren om werknemers van het risico op de hoogte te stellen via een brief. PersonPlus helpt je graag met het opstellen van deze brief!
Mijn medewerker is op vakantie naar een geel gebied, maar tijdens de vakantie veranderd het gebied in oranje of rood, moet ik het loon doorbetalen?
Wanneer het advies verandert tijdens de vakantie van je werknemer, zal je werknemer alsnog op 10 dagen in quarantaine moeten bij terugkomst. Komt de werknemer gelijk terug naar Nederland, dan moet tijdens de quarantaine het loon wél doorbetaald worden. Besluit de werknemer om tijdens zijn vakantie daar te blijven, dan hoeft het loon niet doorbetaald te worden.
Mag ik, als werkgever, werknemers verplichten om vakantiedagen op te nemen als er door de coronacrisis minder/geen werk is?
Nee, werkgevers mogen werknemers wel vragen vakantiedagen op te nemen. Het is aan werknemers om daarmee in te stemmen of niet. Werkgevers kunnen werknemers niet daartoe verplichten. Als er te weinig werk is, dan is dit de verantwoordelijkheid van de werkgever.
Deze en nog veel meer vragen én antwoorden vind je op de website van de Rijksoverheid.
Staat jouw vraag er niet tussen? Ons team van experts staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Je kunt ons bellen op 0113-405680 of mailen op info@personplus.nl.
PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.