Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

In dit blog vertel ik je in het kort meer over de Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). En dan denk jij; maar hier heb ik toch al een blog over gelezen? Dat klopt! Afgelopen oktober heeft mijn collega hierover een blog geschreven. Per 1 juli jl. is de rapportageverplichting daadwerkelijk ingegaan, goed om dus nog eens onder de aandacht te brengen.

In het kort

Wat houdt de Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) ook alweer in? Had jij op 1 juli jl. 100 medewerkers of meer? Dan ben jij per 1 juli jl. verplicht te rapporteren over het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van je medewerkers.

Voor wie geldt de rapportageverplichting?

Om te bepalen of jij rapportageplichtig bent, wordt er gekeken of jij per 1 juli 100 of meer medewerkers in dienst had met een contract voor 20 of meer uren per maand.

Stagiaires, oproepkrachten, gedetacheerde medewerkers en uitzendkrachten zijn uitgesloten en hoeven niet te worden meegeteld. Dit geldt ook voor vrijwilligers en seizoenarbeiders die minder dan 20 uur betaald werk gegarandeerd hebben.

De beoordeling of jij 100 of meer medewerkers in dienst hebt, vindt per KvK-nummer plaats. Dus heb jij verschillende vestigingen maar vallen die wel onder hetzelfde KvK-nummer dan worden de gegevens van alle vestigingen bij elkaar opgeteld.

Twee rapportageopties voor werkgevers

Als werkgever kun jij in 2024 kiezen uit twee opties voor de rapportage. Je kunt een rapportage indienen voor heel 2024, of kiezen voor een rapportage van 1 juli tot en met 31 december 2024. Dit geldt enkel voor 2024, vanaf 2025 ben je verplicht om over het hele jaar te rapporteren.

Het rapport

Vanaf 1 juli moeten bij het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de jaartotalen worden aangeleverd, de totalen bestaan uit:

  1. Het totaal aantal kilometers dat werknemers jaarlijks afleggen voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer.
  2. De jaarlijks gereden kilometers per vervoersmiddel en het brandstoftype.

Reizen medewerkers met het openbaar vervoer? Dan hoeft alleen het bedrag van de gedeclareerde kosten te worden ingevuld. Zijn er medewerkers die carpoolen? Daar hoef je geen rekening mee te houden, hier wordt vanuit de RVO een correctie voor meegenomen.

In de rapportage hoef jijzelf niet de CO2-uitstoot te berekenen of verslag te doen van je mobiliteitsbeleid.

De rapportage is alleen bedoeld voor personenmobiliteit. Daarnaast zijn er ook voertuigen uitgesloten, zo hoef je privé gereden kilometers van bedrijfswagens, leaseauto’s of gemaakte kilometers per vliegtuig of schip niet mee te rekenen.

De gegevens moet je uiterlijk 30 juni van het opvolgende jaar (voor 2024 dus uiterlijk 30 juni 2025) via RVO digitaal aanleveren.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Dan zijn wij natuurlijk te bereiken per e-mail: info@personplus.nl of telefonisch: 0113-405680

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.