Re-integreren na een burn-out

Re-integreren na een burn-out

Het komt helaas steeds vaker voor; je medewerker heeft een burn-out. De tijd die iemand nodig heeft om hiervan te herstellen en weer aan het werk te gaan is niet met een schaartje te knippen. Maar wat heeft een medewerker nodig bij terugkeer op het werk? Wat kan je als werkgever doen om de re-integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen? We geven je hier wat tips om dit re-integratieproces samen met je medewerker voorspoedig te laten verlopen.

Geef je medewerker tijd en ruimte

Zoals gezegd is het tempo van herstel na een burn-out niet te bepalen. Als werkgever kan je het herstel ook niet sturen. Met duurzaam herstel voor ogen is het belangrijk je medewerker de ruimte te geven om te herstellen. Vaak voelt een medewerker zich schuldig over het ziekteverzuim, zeker als het langer duurt. Voer geen druk uit om je medewerker weer snel aan het werk te laten gaan, dit werkt vaak averechts. Het verzuim duurt daardoor vaak nog langer. En mocht de medewerker toch (te) snel weer aan het werk gaan, dan licht uitval op korte termijn op de loer. De medewerker heeft baat bij balans, iets wat vaak weggevallen is in de opmars naar de burn-out. Deze balans is van toepassing zowel in het privéleven als op het werk. Trek hierin samen op met de medewerker en stel je beiden flexibel op.

Blijf in contact met elkaar

Er wordt vaak gedacht dat je als werkgever je medewerker die kampt met een burn-out met rust moet laten. Soms is een periode van absolute rust helpend voor een medewerker en wordt dit geadviseerd door bijvoorbeeld de bedrijfsarts. Maar het is erg belangrijk dat de medewerker zich verbonden blijft voelen met de organisatie en de collega’s. Zeker als het verzuim langer duurt. Als het moment gekomen is dat de re-integratie kan starten, is het belangrijk dat de ‘drempel’ zo laag mogelijk is. Het kan erg spannend zijn voor de medewerker om terug te keren naar het werk. Dus zorg dat de medewerker zich welkom voelt. Met het advies van de bedrijfsarts, ondersteuning van PersonPlus en de inbreng van de medewerker kan gekomen worden tot goede afspraken over de re-integratie. Neem hierin op hoe vaak, wanneer en wat de medewerker gaat doen en hoe de opbouw er verder uit gaat zien. Evalueer samen wekelijks hoe de re-integratie verloopt en hoe het met de medewerker gaat.

De weg naar herstel

In de meeste gevallen zal je medewerker gedurende het herstelproces op een andere manier naar de privé- en werksituatie gaan kijken en zullen veranderingen noodzakelijk zijn. Een terugval is uiteraard niet wenselijk. Ondersteun en stimuleer je medewerker bij deze veranderingen. Het is belangrijk om gaandeweg de re-integratie met elkaar te bespreken hoe deze veranderingen in het werk vorm gaan krijgen. Bespreek met elkaar wat de medewerker nodig heeft om niet in het oude gedrag terug te vallen. Zijn de ‘oude’ werkzaamheden nog passend? Heeft de medewerker wellicht behoefte aan een dag thuiswerken? Luister goed naar de wensen en ideeën van je medewerker en bespreek met elkaar wat de mogelijkheden zijn.

Binnen PersonPlus zijn casemanagers aanwezig die gespecialiseerd zijn in de ondersteuning van medewerker met stress- en burn-outproblemen. Laat je door hen informeren en bijstaan in de verzuimbegeleiding van je medewerker. Ook als er nog geen sprake is van ziekteverzuim kunnen wij ondersteunen bij de preventie van verzuim.

PersonPlus spant zich in om de inhoud van haar blogs zo actueel mogelijk te houden. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig, verouderd en/​of onjuist is. Er kunnen geen rechten aan de door PersonPlus verstrekte informatie worden ontleend. PersonPlus is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie op de website.